top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

Szülőklub: záró beszámoló

A Kimenő SzülőKlub egy olyan állandó, rendszeresen ismétlődő klubalkalom, ahol a hallássérülésben érintett szülők, családok, a Jel Alapítvány által korábban három alkalommal szervezett Hallássérült mentorszülők képzésén végzett mentorok és mentoráltak, érintettek és érdeklődők személyesen is találkozhatnak: szabadidős és szakmai program egyben, ahol különféle, a hallássérülést érintő témákban hallhatnak kurrens és aktuális tudományos előadásokat, ahová meghívást kaphatnak a hallássérülteket ellátó intézményrendszer és szakmai hálózat szereplői. Ahol személyesen találkozhatnak az érintett családok, ahol tovább fejlődhet az az aktív és érdekelt közösség, ami már korábban megszületett, a Jel Alapítvány képzésein és a Jelnyelvi Játszótéren. Tudásátadás és közösségi program egyben, a Jelnyelvi Játszótér alkalmak mentén - a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ által kiírt SZÜLŐ2019 pályázat keretei között.

Célunk volt, hogy a már meglévő erőforrásainkat, azaz az aktív mentorszülőket, a közösen megalapozott tudásunkat (pl. a hallássérült gyermek életútjának modelljét) és a szakemberekből álló szélesebb csapat által nyújtott lehetőségeket, szolgáltatásokat ismertté és elérhetővé tegyük az érintett családok számára, egy rendszeres, 10 alkalomból álló, közösségépítő eseménysorozaton keresztül – ahol akár a később tervezett mentorszülői képzések potenciális jelentkezőit is elérhetjük. Helyet és alkalmat szerettünk volna nyújtani, ahol találkozhatnak a hallássérülésben érintett családok és megoszthatják tudásukat, tapasztalataikat, érzéseiket és tovább épülhet egy erős, önérdekérvényesítő közösség.

A tervezett tíz alkalomból októbertől márciusig ötöt tudtunk zökkenőmentesen lebonyolítani az Itt és Most Közösségi Térben, ezek átlagosan havonta egyszer követték egymást. A karantén ideje alatt a program pihent... Az elmaradt alkalmak pótlására augusztusban megrendeztük a Jeleven Családi napot.· A szülőknek a nap folyamán szülőtréningeket tartottunk, a gyerekeket pedig Jelnyelvi Játszótér és változatos sportpogramok, játékok várták. A családi nap egyúttal ismerkedő alkalom volt a másnap kezdődő egyhetes Jeleven Táborunk gyerek résztvevőinek és szüleiknek is: többen eljöttek és közös játékkal, közös élményekkel megalapozták a tábort. A szülőtréningekkel határozott célunk volt, hogy a szülők is megtapasztalják, milyen játékokat játszunk a gyerekeikkel, ezeknek mi a célja és milyen folyamatokban tud elindítani, akár kapcsolati dinamika, akár önismeret terén. A szülők és gyerekek által is ismert játékok otthon is lehetnek eszközei a közös időtöltésnek – ahogy erről több család is beszámolt már a projekt alatt. Az alkalmon a teljes szervezeti team részt vett, trénerként, tolmácsként vagy szervezőként. A legkisebb korosztályt is vártuk babasarokkal.


Kapcsolódó posztok:

Hallássérült családmodellek - Sándor Fanni Angéla pszichológus írása és az általa tartott Szülőklubos beszélgetés

Workshop a jogainkról - Dr. Tapolczai Gergely ismertette a hallássérülésben érintettséggel összefüggő jogokat

Improvizáció alapú tréningek integrált felnőtt csoportokban - Arany Brigitta, Tempfli Kátya és Seres-Kormány Anita mutatja be a Jeleven módszertanú gyakorlatokat

Fókuszban a nők - dancehall tánc integrált csoportban, hallássérült és halló résztvevőkkel


A Szülőklub projekt megvalósításának forrása a Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ "Szülősegítő szolgáltatások támogatása - SZÜLŐ2019" pályázat.

200 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page