top of page

Hallássérült mentorszülői hálózat

Gyermekednél felmerült a hallássérülés gyanúja, vagy már diagnosztizálták is?

Hallássérült szülő vagy és vannak kérdéseid a gyerekneveléssel kapcsolatban?

Úgy érzed, a szakmai segítségen túl baráti tanácsokra is szükséged van?

Jó lenne valakivel beszélgetni, aki maga is volt már hasonló helyzeteben?

Szeretettel köszöntünk a Hallássérült mentorszülői hálózat oldalán!

 

2017 első felében bonyolítottuk le Hallássérült mentorszülők képzése elnevezésű programunkat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. "Szülősegítő szolgáltatások támogatása 2016" pályázatában (a képzésről bővebb információ: itt). Azóta 2018-ban és 2019-ben további két csoport mentorszülő végzett nálunk.

A képzéssel azt céloztuk, hogy szakmailag magas színvonalon képzett, kompetens, motivált és aktív mentorszülői hálózat kezdje meg kiépülését Magyarországon.

 

Ki az a mentorszülő?

 

A mentorszülő civil sorstárs segítőként, önkéntesen támogatja azokat a szülőket, érintetteket, akik hozzá fordulnak információért, segítségért vagy akár egy baráti beszélgetésért. Saját átélt tapasztalatára támaszkodva, lelki támaszt, sorstársi melléállást és tájékoztatást nyújt. A mentorszülő nem orvos, nem szakember: saját átélt élethelyzetéből fakadó feldolgozási stratégiáit ötvözi a szakszerű segítségnyújtás eszközeivel, melyeket kommunikációs tréningen és elméleti képzésen sajátított el. A képzés során mentoraink megtanulják a megfelelő, nem tolakodó vagy paternalista segítségnyújtás művészetét, mely képessé teszi őket a hozzájuk forduló, krízist átélő személy helyzetének, dilemmáinak, érzelmi állapotának átélésére és az arra való reagálásra. Az elméleti képzésen naprakész és megalapozott tudást sajátítottak el a hallássérülés orvosi-diagnosztikai hátteréről, a hangzó- és jelnyelvi nyelvelsajátítás lehetőségeiről, az oktatás színtereiről, a fogyatékossággal élők jogairól és az elérhető ellátásokról.

Miben tud segítséget nyújtani a mentor / mentorszülő?

- megnyugtatja a hozzá forduló érintettet és családot, hogy problémájukkal nincsenek egyedül

- irányt mutat az orvosi és diagnosztikai (audiológiai) ellátások között (korai fejlesztés, hallókészülék, CI, jelnyelv, stb.)

- jelenlétével, melléállásával érzelmi támaszt nyújt és személyes példájával pozitív jövőképet mutat

- nem hoz döntéseket mentoráltja helyett, de minden szükséges információt megad a döntés megkönnyítéséhez

- segítséget nyújt a kezdeti nehézségekben és az új életstratégiák kialakításában

- elfogadást nyújt

- minden információt diszkréten kezel

Ismerd meg mentorainkat!

A bemutatkozásokban elolvashatod, hogy ki miért lett mentor, mi a "szakterülete", és miben áll a megkeresők rendelkezésére. Személyes találkozóra vagy levelezésre is van lehetőség. a mentorok saját elérhetőségén vagy a mentorszulo@jelalapitvany.hu címen.

Tudásbázis

A bemutatkozások alatt számos hasznos információt, anyagot és linket találsz a hallásérülés témakörében. 

Mentorszülők / mentorok / sorstárs segítők

Tímea

Tibor

Miért lettem mentor?

Miért lettem mentor?

Hogy miért is? – mert jó támogatni másokat, segíteni másokon. Hasznosnak érezni magam nap mint nap. A középiskolai tanulmányaim alatt már erős volt az elhatározásom, hogy hallássérült gyerekekkel-felnőttekkel fogok foglalkozni. Mire felnőttem, hivatásommá vált az álmom. Azt szeretném, hogy a hallássérültek a megfelelő helyeken minden segítséget megkapjanak. Ne legyünk elszigetelve, fogadjon el és fogadjon be bennünket a társadalom.  A nyíltság és az elfogadás természetes legyen. Csak így tartom elképzelhetőnek a szemléletváltást, és azt, hogy javuljon a hallássérültek helyzete az élet bármely területén. Jövőbeli célkitűzésemhez is – a társadalmi különbségek, gátak eltörlése a hallássérültek és társadalom többi tagja között – megfelelő erőt és önbizalmat érzek magamban, hogy valóra válhasson. Sem gyerekként, sem felnőttként az életben ne csak a sorstársak vegyenek körül minket.

„Értünk egymás nyelvén, minden szó beszél!”

Amiben segíteni tudok:

Röviden: amiben tudok, teszek hallássérültként a hallássérültek érdekében. Azon kevesek közé tartozom, akinek sikerült elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Eddigi pályafutásom során nagyon sok mindenben sikerült szakmai tapasztalatot szereznem: gyógypedagógia – hallásrehabilitáció – kommunikáció (jelnyelv) – jogszabályok (megváltozott munkaképesség).

Elérhetőségem:

e-mail: redertimea@gmail.com

viber: 06 30 947 0271

Sziasztok!

Kormányos Tibornak hívnak. Életemben az elmúlt nyolc évben jelentős szerepet kapott a hallássérültek világának a megismerése. Az egész azzal kezdődött, hogy megismerkedtem egy siket lánnyal. Nekem nem voltak hallássérült ismerőseim, de mindig is úgy gondoltam, hogy az embereket nem a hallásállapotuk szerint kell megítélni, hanem az összetett és átfogó személyiségük alapján. Általa egyre több hallássérült emberel ismerkedtem meg. A párkapcsolatunkból született két gyermekünk, egy halló kislány és egy siket kisfiú. Én csak csekély mértékben tanultam meg a hallássérültek anyanyelvéül szolgáló jelnyelvet. Mivel a hallássérültek igen jól megtanulnak a halló emberekkel kommunikálni, ezért ez a hiányosságom nem okozott különösebb fennakadást közöttünk.

Az igazi felismerésre, hogy meg kell tanulnom a jelnyelv használatát, a kisfiam ébresztett rá. Megkésve jöttem rá, hogy nem elég elfogadnom az ő hallásállapotát, hanem tennem kell érte, hogy minél jobban megismerjem az ő anyanyelvét. Hiszen hogyan várhatnám el, hogy a hallássérültek kemény munka árán megtanulják a hangzó magyar nyelvet, miközben én nem ismerem az ő anyanyelvüket? Így most folyamatosan tanulom a jelnyelvet. Az a felismerés, hogy minél jobban megismerjem a hallássérültek világát, vezetett oda, hogy jelentkeztem a Jel Alapítvány által rendezett mentorszülő képzésre. Az ott látott és tanult tapasztalatokat a saját életemben látottakkal, tapasztaltakkal kiegészítve szeretném megosztani mindazokkal, akik erre szükséget éreznek.

Én magam is folyamatosan tanulom a hallássérültekkel közös világunkat, és mindenkit arra buzdítok, hogy legyen elfogadó ismerkedjen, tapasztaljon és nem az előítélet, hanem a nyitottság vezérelje. Az ismeretlentől való félelem falait legjobban úgy dönthetjük le, hogy megpróbáljuk minél jobban megismerni, másokkal megismertetni és a falak maguktól leomlanak.

Köszönöm, hogy pár pillanat figyelmet szenteltél nekem!

Elérhetőségem:

Zsófi

Anita

Miért lettem mentor?

Miért lettem mentorszülő?

Hat éves voltam, amikor a hallássérülésemre fény derült, így élénken emlékszem a diagnózis felállítása után a szüleim kétségbeesett arcára, majd az ezt követő időszakra, amikor számos kétely, kérdés merült fel bennük azzal kapcsolatban, hogy mi lenne a gyermekük számára a legjobb. Tizenkét éves koromig hallók közt tanultam, a hatodik osztályt már hallássérültek közt végeztem el, ebből kifolyólag otthonosan mozgok mind a halló, mind a siket közösségben. A munkám is ezzel kapcsolatos: első diplomámat szociális munka, majd a mesterképzést pedig szociálpolitika szakon végeztem. Jelenleg is ilyen területen dolgozom. 

Azért jelentkeztem a mentorképzésre, hogy tapasztalataimmal, a hallássérüléssel kapcsolatos információk megosztásával segíthessem a hallássérült gyermeket nevelő családokat és a sorstársaimat. Hiszem, hogy a megfelelő információk birtokában, a lehetőségek megismerésével és azzal a tudattal, hogy nincsenek egyedül a problémával, segíthetek a bizonytalanságérzés csökkentésében, a hallássérülés tényének elfogadásában.

Amiben segíteni tudok: jogszabályok, jelnyelvi szocializáció, oktatás színterei, civil szervezetek és érdekvédelem.

Forduljatok hozzám bizalommal!

Elérhetőségem:

Két halló kisfiút nevelő, hallássérült, gyógymasszőrként dolgozó édesanya​ vagyok. Emellett időnként blogot írok a PHONAK honlapján, illetve az 1 éves kisfiammal futóbabakocsival edzünk-versenyzünk rendszeresen, vagyis a sport szintén aktív része az életemnek.

Szülőként, sportolóként megtanultam, milyen alázatosnak lenni, alkalmazkodni, váratlan helyzeteket megoldani, együttműködni másokkal, veszíteni és győzni, és mindenekelőtt elfogadni mindazt, amit nekünk szán a sors. Jómagam -annak ellenére hogy gyermekkorom óta hallássérült vagyok- hallók között nőttem fel Sárospatakon, a jelnyelvvel és a siketekkel/nagyothallókkal csak 20 évesen ismerkedtem meg. Azóta teljesen beintegrálódtam a siketek közé is, a jelnyelv része a mindennapjaimnak, még a gyermekeim is alkalmazzák. Mert igen, még a halló gyermekek is hamarabb kommunikálnak jelneven, mint hangzó nyelven! :)

 

A mentorszülőség mindezekből kifolyólag nagyon közel áll hozzám. Ha egy halló családba hallássérült gyermek születik, ott teljesen új helyzet áll elő, sokszor a szülők is elveszettnek érzik ilyenkor magukat. Nekik szeretnék segíteni megismerni, feldolgozni, kezelni ezt az "újdonságot", mert én tudom, hallássérültként is élhetünk teljes, sikeres életet -hiszen siketnek lenni nem betegség, hanem állapot. ;) Örömmel segítek továbbá olyan hallássérült szülőknek is, ahol halló gyermek van, hiszen a gyermekdalok, versek/mondókák a mai napig intenzíven jelen vannak bennem, és mindezeket alkalmazom saját gyermekeimnél is!:)

Elérhetőségem:

bottom of page