top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

RAZOM Projekt - nonformális módszertanunk új területen bizonyít!


Mi az a RAZOM Projekt?

A Ptah Színház magyar-ukrán színitársulat és a Jel Alapítvány koprodukciójában ukrajnai menekült gyerekeknek és családoknak tartunk csoportos, játékos, élmény-alapú és nonformális technikákat alkalmazó foglalkozásokat Veszprémben, a Pannon Színitanodában, a United Way Magyarország támogatásával.


A Razom projektben (a szó jelentése: ‘együtt’) közösségi, szabadidős, mentálhigiénés támogatást nyújtunk: a közös játék során a gyermekek mozognak, alkotnak, feszültségeket vezetnek le, barátokat szereznek, be tudnak illeszkedni az új, eddig ismeretlen közegbe, anyanyelvükön tudnak játszani. A gyakorlatok lényege a felszabadult játék, úgy, hogy a közös beszélt nyelv nem feltétlen lényeges, hiszen a kommunikációnak a beszéden kívül számos formája kiaknázható. A játszóházzal párhuzamosan a helyszínen a szülők egy beszélgető körben vesznek részt, pszichológus vezetésével. A projekt szervezésében partnerünk a veszprémi Dnipro Országos Ukrán Kulturális Egyesület.


Hogyan kezdtünk el ebben a projektben dolgozni és mi köze a dolognak a jelnyelvhez?

Mi, ahogy erről blogunkban is számos alkalommal beszámoltunk, saját, drámapedagógián és alkalmazott improvizáción alapuló módszertanunkkal dolgozunk, főként hallássérült gyermekekkel, különféle integrált formákban. A gyakorlatok, játékok lényege a felszabadult játék, de úgy, hogy nincs szükség közös beszélt nyelvre, hiszen a kommunikációnak a beszéden kívül számos formája kiaknázható, így a siket és halló gyerekek együtt tudnak játszani, kapcsolódni, élmény és fejlődés közben. Ezt a módszertant visszük tovább az ukrán gyerekekkel is, hiszen itt is kihívás a tréner és a csoport közötti nyelvi korlát, de azt tapasztaljuk, hogy hallássállapottól függetlenül működik a módszertan. Emellett véletlen, de fontos elem, hogy a JEL Alapítvány vezetője és trénere, Tempfli Kátya orosz származású és beszéli is a nyelvet, ami fontos ebben a közegben: sok az orosz ajkú a menekült családok között.


A Veszprémben élő jelenleg mintegy 250 ukrán család – zömében nők és gyerekek – a projekt fő célcsoportja, közülük kb. 120 gyerek, korosztályokat tekintve abszolút vegyesen. A projektünkben a jelenlegi szakember-gárdával 25-30 gyerekkel tudunk játszani alkalmanként, korcsoport szerint bontva. Alkalmanként ugyanennnyi szülő jelenik meg, akik szakember által vezetett foglalkozáson vesznek részt vagy egyszerűen együtt vannak. A Dnipro Egyesület fáradhatatatlan szervezői és önkéntesei kézműves gyerekfoglalkozást kínálnak a játékban megfáradtaknak, és magyar nyelvleckét az anyáknak.

Mit csinálunk a Razom alkalmakon?

Célunk, hogy a családok, gyerekek számára egy rendszeresen működő, élményteli, családias, befogadó közeget teremtsünk, ahol a saját anyanyelvükön játszhatnak. A gyerekek számára a célzottan vezetett, felépített, színházpedagógiai és alkalmazott improvizációs elemekre épülő játszóházi foglalkozások a felszínen remek szórakozást jelentenek – hisz mindig rengeteget nevetünk, – az élmény mögött azonban olyan erők és mentális-pszichés folyamatok munkálnak, melyek észrevétlenül fejlesztik a gyerekek csoportos és egyéni kompetenciáit, oldják traumáikat és félelmeiket, alakítják formálódó személyiségüket. Bátran jelentjük ki, hogy a trénereink által alkalmazott módszerek sokszorosan bizonyítottak már, akár siket, akár halló, vagy más módon sérült gyerekek között, konfliktuskezelésben, csoportmunkában, színházi produkcióban vagy iskolai foglalkozáson.


Az otthonuktól kényszer miatt elszakadó családok, gyerekek a háborús helyzet borzalmain túl is sérültek lelkileg. Egy gyermeknek a saját környezete, szobája, tárgyai, játékai jelentik a világot. Ezek nagy részét hátrahagyták, elveszítették. Apa nélkül, traumákat átélve, bizonytalanságban élni, egy új, eddig ismeretlen közegben, egy új, eddig ismeretlen nyelven érintkezni. Ez óriási kihívás egy felnőttnek is.


Tapasztalataink alapján a rendszeres közösségbe integrálás pont ezeket a halmozott traumákat képes enyhíteni. A gyermekek a biztonságos közegben fokozatosan fel tudnak oldódni, a bizalom érzésének hatására egyre aktívabban képesek részt venni a közös játékban. Látjuk, ahogy a korábban a sarokban gubbasztó kamaszok is előrelépnek és már aktívan, mosolyogva vesznek részt a foglalkozásokon. Motiválni persze folyamatosan kell őket, de megéri. Domonkos Ágnes, a Ptah Színház tagja, mozgástanár, pszichológus és tréner már a gyerekek testbeszéde alapján megfigyelte, mennyire feszültek, zárkózottak a gyerekek, akik annak ellenére, amilyen nehéz hátizsákot cipelnek, fegyelmezetten, érdeklődve próbálnak részt venni a játékokban. A rengeteg mozgással operáló játékok testtudati és játék szinten is oldják a feszültséget, anélkül, hogy magát a nehezen feldolgozható témákat konkrétan beemelnék a foglalkozásokba. A játékélmény meghatározó személyiségalakító erő. Személyiségzavarok, elfojtott érzelmek, indulatok levezetése történhet közös játékban.

A gyerek- és családfoglalkozások már tavasszal elkezdődtek, a United Way Magyarország "Együtt Ukrajnáért" programjának támogatásával ebben az egyttműködésben július óta működtetjük az alkalmakat kibővített tréner-gárdával. A nyár elmúltával még nagyobb érdeklődésre számítunk az ukrán családok részéről. A vasárnap délelőtti alkalmakon két-két tréner van jelen párhuzamosan: a kamasz korosztállyal Domokos Ágnes és Mykola Bondarchuk, azaz a Ptah Színház tréner-csapata dolgozik. Ők foglalkozásaikon a játékon túl már egy komolyabb elmélyedést igénylő, felépített színházpedagógiai módszertannal operálnak. A 10 év alatti korosztállyal Tempfli Kátya és Vova Revniuk dolgozik: itt a csoportos játékon van a hangsúly, az együttműködés és a szabályok közös megtalálása, működtetése a fő célunk.


A Razom alkalmak minden vasárnap 10:00 óraor kezdődnek Veszprémben, a Pannon Egyetem "M" épületében.


Képek: Jákói Bernadett, Ptah Színház

128 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page