top of page

SLp
ifjúsági
tábor

nemzetközi ifjúsági mobilitási program siket, nagyothalló és halló fiataloknak

kisspng-rectangle-flag-red-m-polish-flag
kisspng-flag-of-france-flag-of-georgia-f
kisspng-flag-of-hungary-flag-of-hungary-

Egy befogadó hely -
játssz a jelnyelvvel, játssz jelnyelven!

2021. szeptember 4-10.
Velence, ifjúsági tábor

EU flag-Erasmus+_vect_POS.png
output-onlinepngtools (4).png

A Sign Languge Playground Nemzetközi Ifjúsági Tábor célja, hogy a fiatalok megismerjenek egy világot, ahol a kommunikáció módja más, de teljesen természetes. Nonformális, improvizáción alapuló, inkluzív csoportos aktivitásban játszhat együtt mindenki, hallásállapottól függetlenül.

A Sign Language Playground Nemzetközi Ifjúsági Táborban megteremtjük a teljesen hozzáférhető kommunikáció, a szabad mozgás, az önállóság, a kezdeményezés és a közös játék lehetőségét, egy olyan nyelvre támaszkodva, mely a hallássérülteknek anyanyelv és identitás, a hallók számára pedig egy új világ megismerése és a társadalmi szemléletformálás lehetősége. Ez a jelnyelv.

EZEKKEL A PROGRAMOKKAL VÁRUNK:

SLP_tábori_program.png

TARTS VELÜNK, HA...

SLP logo_3_hand.png

18 és 23 év közti fiatal vagy

SLP logo_3_hand.png

Siket, nagyothalló vagy halló vagy - nem számít a hallásállapot!

SLP logo_3_hand.png

Érdekel a jelnyelv, netán ismered is

SLP logo_3_hand.png

Érdekelnek a nonformális tanulási technikák

SLP logo_3_hand.png

Nyitott és befogadó vagy!

RÉSZTVEVŐK

40 fiatal résztvevő Magyarországról, Görögországból és Lengyelországból

20 tréner és tolmács a projektszervezetek részéről

HELYSZÍN

Velence Ifjúsági Tábor

http://balatonitaborok.hu/tour/velencetabor/

Napi háromszori étkezés és szállás 4-6 ágyas szobákban

UTAZÁS

A külföldi résztvevők utazását az országok partnerszervezetei intézik.

Magyar résztvevők utazása a táborhelyre: egyénileg vagy csoportosan

A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI

Befejezett COVID-19 oltottság, oltási igazolvány vagy oltottság igazolása applikációval

FIGYELEM! A járványügyi helyzet változásai befolyásolhatják a program megvalósítását. Figyeld felületeinket a legújabb információkért! 

KÖLTSÉGEK

Résztvevői hozzájárulás: 10.000 Ft

A résztvevők szállását, 7 napi ellátását valamint a teljes program lebonyolítását az Európai Unió Erasmus+ programjából finanszírozzuk.

NYELVHASZNÁLAT ÉS TOLMÁCSOLÁS

A program munkanyelve angol, amit tolmácsolunk magyar, görög és lengyel jelnyelvre.

A tábor területén és az egész program ideje alatt magyar, görög és legyel jeltolmácsolást biztosítunk.

PROGRAMOK

Nonformális, élményalapú játékok és gyakorlatok - a Sign Language Playground nemzetközi szakmai csapat által fejlesztve

Sportolás, strand

Nemzeti estek

  • A résztvevő országok fiataljai bemutatják saját nemzeti sajátosságaikat a többi résztvevőnek. Légy kreatív! Mutass bármit - legyen az játék, kvíz, ének, tánc....

 

Budapesti kirándulás

... és sok egyéb szórakoztató és izgalmas program!

KÖZÖSSÉG

Csatlakozz Facebook csoportunkba a legfrisebb információkért! 

https://www.facebook.com/groups/329235148607608

HA KÉRDÉSED VAN...

Keress minket bátran!

Jel Alapítvány | Budapest | info@jelalapitvany.hu | 06203479870

A projekt honlapja: https://www.signlanguageplayground.org/

 

JELENTKEZÉS A TÁBORRA

A program háttere

EU flag-Erasmus+_vect_POS.png

Nemzetközi Stratégiai Partnerségi Projekt

Jógyakorlatok cseréje a siketek nonformális oktatásában

Magyarország - Görögország - Lengyelország

jel_alapitvany-logo-color.png
PZG logo.png
output-onlinepngtools (3).png
logo UinEU png.png
hands up new blue logo 2017.png

Mi hívta életre a projektet?

Magyarországon és Európában számos olyan hallássérült és siket fiatal él, akik nehézségekkel néznek szembe. Mik ezek? Hátrányos megkülönböztetés a többségi társadalom részéről, melyet tévhitek, sztereotípiák és az információ hiánya okoz. Nyelvi és tanulási nehézségek, melyek a siketek oktatási rendszerének hiányosságaira vezethetők vissza; a továbbtanulás, elhelyezkedés, munkavállalás nehézsége. Kommunikációs nehézségek az eltérő nyelvhasználat miatt; a jelnyelv és a kommunikációs akadálymentesítés kevéssé elterjedt volta miatt.

Hogyan tudunk ezen változtatni?

A Jelnyelvi Játszótér projektben nemzetközi együttműködéssel, fogyatékossággal élő fiatalok érdekvédelmében és oktatásában jártas magyar és görög szervezetek közös munkájával hozunk létre egy olyan nonformális oktatási metódusokra épülő képzési anyagot, mint az alkalmazott improvizáció, az élménypedagógia, a drámapedagógia és a színházpedagógia. A képzési anyagot felhasználva egy nemzetközi ifjúsági mobilitási programot nyújtunk, melyben a siket és halló fiatalok akadálymentes, szabad formában, integrált és demokratikus közegben tanulnak nonformális módon a jogaikról és lehetőségeikről. Olyan kompetenciákat sajátítanak el, melyek a társadalmi beilleszkedésüket, önértékelésüket erősítik; pozitív viszonyulást a változáshoz és az újításhoz; motivációt és a "képes vagyok rá" elérésére való képességbe vetett hitet. A halló fiatalokban a közös élmények és tapasztalatok hatására nyitott, befogadó, kíváncsi attitűd és törekvés formálódik a sztereotípiák és az előítéletek leküzdésére.

A projekt eredményeképp létrejövő komplex módszertan és gyakorlatok tára helyi, nemzeti és európai szinten is alkalmas eszköz arra, hogy elfogadtassuk a sokféleséget, az egyenlőséget. A létrejövő komplex módszertan összekapcsolja a partnerszervezetek által alkalmazott és kipróbált nonformális oktatási technikákat a siket és más fogyatékossággal élő fiatalok oktatásának területén. A nonformális edukáció különböző formáiban jártas nemzetközi partnerekkel e bevált gyakorlatok cseréjével és nemzetközi tudásmegosztással, nemzetközi standardok alapján kidolgozott, gyakorlatban kipróbált és értékelt, fiatal résztvevők demokratikus bevonásával létrehozott, szabadon felhasználható és adaptálható módszertant hozunk létre, mely a világ minden pontján használható az emberi jogi, fogyatékossággal kapcsolatos jogi, jelnyelvi vagy kommunikációs képzéseken. Innovatív és naprakész, fejleszthető és továbbadható nonformális képzési módszertan születik, egy alkalmazott gyakorlatokat tartalmazó, akadálymentes kézikönyv, mely modern és naprakész formában, vizuálisan is hozzáférhető és terjeszthető az interneten.

A projekt időtartama 18 hónap; az előkészítő szakaszt követően a partnerek 3 tapasztalatcserélő Transnational Meeting alkalmon vesznek részt, majd a tapasztalatok feldolgozásának szakaszát követi a nemzetközi ifjúsági mobilitási program előkészítése, az egyhetes program lebonyolítása. Az ifjúsági mobilitási programon a partnerországok és associate partnerek oldaláról 40 hallássérült és halló fiatal vesz részt, a partnerországok a Transnational Meetingekre és a táborba 4-4 szakmai együttműködőt valamint kísérőt delegálnak. Itt a szakmai műhelymunka során létrehozott módszertani anyag alkalmazása és tesztelése történik meg a résztvevő fiatalok közreműködésével, közös munkával egy demokratikus, elfogadó, akadálymentes közegben. Ezt követi a projektszervezetek záró, 4. találkozója, a módszertani anyag véglegesítése, létrehozása e-könyv és videós anyagok formájában (angolul és nemzetközi jelnyelven is), majd az eredmény széles körű disszeminációja és terjesztése.

Kik vesznek részt a projektben?

A Jel Alapítvány (Magyarország), a You In Europe (Görögország), a Hands Up Agency (Görögország) és a Polski Zwiazek Gluchych Oddzial Opolsky (Lengyel Siketek Szervezete) csapata siketoktatási, fogyatékossággal kapcsolatos érdekvédelmi valamint nonformális edukációban jártas tagokból áll, olyan szakmai végzettségekkel, mint nyelvész, jelnyelvi tolmács, színész, drámapedagógus, kommunikációs tréner, improvizációs tréner, jelnyelvi oktató, vagy gyógypedagógus.

Milyen eredményeket és hatásokat várunk?

A résztevő siket fiatalok számára a jelnyelvhez való szabad hozzáférést, az önálló, sikeres életvitelhez, társadalmi beilleszkedéshez, munkához és boldoguláshoz, valamint a siket közösség önérdek-érvényesítő folyamataihoz szükséges kompetenciák elsajátítását. A halló fiatalok számára a társadalmi szemléletformálás lehetőségét, érzékenyítést a fogyatékosság, másság iránt és ennek a szemléletnek a továbbadását, terjesztését. A módszertani gyakorlatok alkalmazása integrált, befogadó közegben fokozza a hátrányos helyzetű tanulók hozzáférését, részvételét és tanulási teljesítményét, csökkentve a tanulási eredmények közötti különbségeket; előmozdítja a kultúrák közötti párbeszédet, a társadalom sokszínűségének ismeretét és elfogadását. Az integrált, halló-hallássérült közös program folytán a fiatalok kezdeményezőkészsége erősödik, politikai és társadalmi részvételük bővül. A szabadon felhasználható, többnyelvű és vizuálisan hozzáférhető módszertan és a projekt disszeminációs tevékenysége támogatja az innovatív módszerek elterjedését a siketoktatás területén.

Ide kattintva tudod megnézni a projekt részleteit az Európa Bizottság honlapján!

2019. november 4-7. 

1. szakmai találkozó, Budapest

2020. február 24-27. 

2. szakmai találkozó, Varsó

2021. május 24-28. 

3. szakmai találkozó, Thessaloniki

2021. szept. 4 - 10.

Nemzetközi ifjúsági csereprogram, Budapest / Velence

2021 november. 

4. szakmai találkozó, Athén

bottom of page