top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

VÉGRE: folytatódnak a Jeleven gyerekjelnyelvi kurzusok

A 2020 elején elkezdett gyerekjelnyelvi óráink módszertanát a Jelnyelvi Játszótéren edződve alkottuk meg és formáltuk át élményalapú, jelnyelvre adaptált játékainkat iskolai keretek közé, hogy a résztvevő tanulók a szórakozás, érzékenyítés és tudatosítás lényeges céljai mellett már egy konkrét jelkincset és a jelnyelv nyelvtani felépítését is elkezdjék megérteni.


Aztán jött a covid és minden megváltozott: az iskolai órákat online tananyag váltotta fel, majd hosszú szünet következett és a kontaktórák folytatására egészen 2021 őszéig kellett várni. Itt viszont már ötvözni tudtuk a létrejött online tartalmakat a helyben történő tanítással. A covid újabb és újabb hullámainak árnyékában nem volt könnyű dolgunk a kurzusok megszervezésével. Az iskolák és mi sosem lehettünk biztosak abban, hogy a megbeszélt alkalmakat nem kell-e lemondani, elnapolni, vagy egyszerűen elhalasztani egy újabb, vírussal kapcsolatos esemény miatt. Emiatt az online anyagok gyártását is folytatjuk és készen állunk a kurzusokat online módon is megtartani.


A kurzusok ebben a félévben két iskolában indulnak el: a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Általános Iskolában kisebbekkel és a Kispesti Waldorf Általános Iskolában nagyobbakkal. A fűzfői intézmény egy különleges hely: kislétszámú osztályokban folyik a differenciált oktatás, alternatív nevelés; szemléletükbe messzemenően beleillik a jelnyelven, jelnyelvre történő érzékenyítés. Itt két összevont, egy vegyes alsós és egy vegyes 5-6.-os csoporttal dolgozik együtt két trénerünk, a jelnyelvi oktatásban hatalmas tapasztalattal rendelkező Schmidt Móni és az oktatásmódszertan kidolgozója, Tempfli Kátya.


A kispesti Waldorf iskola sem kevésbé kivételes oktatási intézmény. 1994-ben alakult meg, olyan pedagógusok hozták létre, akiknek célja egy 12+1 osztályos Waldorf iskola megteremtése volt, mégpedig úgy, hogy érvényesüljön a belátás, miszerint a pedagógiai tevékenység kibontakozásának feltétele, a vele összhangban lévő intézményes működési mód (forrás: az iskola honlapja). Itt két nagylétszámú csoportot oktatunk: egy 6.-os és egy 7.-es osztályt, akiket tananyagtól függően alkalmanként kisebb csoportokra is kell bontanunk, ezért két tréner és egy tolmács dolgozik a diákokkal. Seres-Kormány Anita a Jelnyelvi Játszótér és a Jeleven projekt legrégebbi, oszlopos tagja, aki tapasztalatával támogatja az újonc, ám már most imádott jelnyelvi oktatót, Jarabik Imolát, aki a Sign Language Playground nemzetközi ifjúsági tábor óta vesz részt a munkánkban oktatóként. A trió harmadik tagja a tolmácsolásért felelős Bihari Brigitta.


Az órákkal párhuzamosan, azok tapasztalatából építkezve alakítjuk a kurzusok mögötti módszertant is, aminek fiatal felnőttekre alakított verzióján 2019 óta egy nemzetközi team tagjaként is dolgozunk (linkek). Induljon hát újra az élményalapú jelnyelv-oktatás!


A JELEVEN projekt 2021-ben is tagja az Edison 100 közösségnek - 100 innovatív és jövőbarát kezdeményezés, akik kiemelten tesznek azért, hogy óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit fejlesszék - iskolai kereteken túl.


A program forrásai:

- az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Sclachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2020 pályázat.


- a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Együttműködési Alap.




65 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page