top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

2021-ben is Edison100 listás a JELEVEN!

Hatalmas örömünkre már 3. alkalommal vagyunk tagja egy fantasztikus közösségnek, az #edison100-nak, ahol évről-évre összegyűlik 100 innovatív és jövőbarát kezdeményezés, akik kiemelten tesznek azért, hogy óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit fejlesszék - iskolai kereteken túl. A Jeleven - A Jelnyelvi Játszótér iskolai és offline gyerekjelnyelvi kurzusokkal büszkén vagyunk tagjai ennek a szuper csapatnak.


Nagyon köszönjük a jelöléseket és a Edisonplatform Gondolkodó Körének döntését, hogy bizalmat szavaztak nekünk idén (is)!


Szavazz ránk augusztus 29-ig itt: https://nlc.hu/edison100/


Az EdisonPlatform Sajtóközleménye


Edison100 - 100 innovatív és jövőbarát, gyerekfejlesztő kezdeményezés - Akik elvezetnek a jövőben fontos tudás és kompetenciák világához


Mától elérhető a 2021-es Edison1oo-as lista, amelyre ismét felkerült 100 olyan hazai, innovatív és jövőbarát kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és kompetenciáit fejlesztik az iskolai kereteken túl. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztőket, és szakmai zsűri választotta ki azt a százat, amelyet most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform egyik célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 31-én díjazzák, emellett mától közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra.


Hogyan készítsük a gyerekeket a jövőre, amikor minden bizonytalan? Ez a magyar szülők aggodalma, 10-ből 8 szülő ezt az általános félelmet fogalmazta meg a jövő kapcsán, derült ki az Edisonplatform és Gemius Hungary közös reprezentatív kutatásából. A szülők a munkaerőpiac átalakulását is érzik, és borúsan látják: 77%-uk a munka világában is csökkenő biztonságra és akár kevesebb állásra számít. Mire lehet egy ilyen helyzetben építeni? Bármennyire bizonytalan, milyen jövőre készítjük fel a gyerekeket, iránytűként ott lebeg a szemünk előtt a jövőbarát tudás és kompetenciák térképe. Amiben ugyanis biztosak lehetünk, hogy a jövőben a szaktudás mellett felértékelődnek azok a képességek, amelyek minden helyzetben, és bármilyen váratlan, dinamikusan változó szakmában, világban szükségesek. Az lesz a fontos, hogy merünk-e a bátorságunkra, kíváncsiságunkra, kreativitásunkra támaszkodva alkalmazkodni a kihívásokhoz. “Egyetlen szakma sem lesz bombabiztos megfelelő képességek és kompetenciák nélkül, hiszen egy változó világ változó kihívásaira ezek fejlesztése készíti fel a gyerekeket. Az Edison100 listán olyan gyerekeket fejlesztő kezdeményezések szerepelnek, amelyek a tárgyi tudás mellett nagy hangsúlyt fektetnek a jövőben kulcsfontosságú kompetenciák fejlesztésére. Ezért érdemes tőlük tanulni.”- mondta el Veres Rita, az Edisonplatform vezetője.


Itt a megoldás a szülőknek, hogy kicsit biztosabban készülhessenek a jövőre: Edison1oo 100 olyan innovatív és jövőbarát, gyerekeket fejlesztő kezdeményezés, akiktől érdemes tanulni. Idén 8 kategóriában böngészhetnek a szülők, hogy megtalálják a gyerekük számára legjobb iskolán kívüli programot: tudomány, digitális világ, kreatív, egészség, fenntarthatóság, esély, tudatos nevelés, illetve a “A világ és én” kategória. Az Edison100 szereplőiben az a közös, hogy újszerűek témájukat, megközelítésüket, módszertanukat tekintve, a jövő szempontjából kritikus tudást, illetve képességeket fejlesztenek, és valódi, hosszú távú hatás elérésére törekszenek. Ezeket a szempontokat mérlegelte a szakmai zsűri (Gondolkodó Kör) a lista összeállításakor.


Az idei lista 100 kezdeményezése az ország számos pontján Baktakéktől , Szombathelyig, 252 városban és településen kínál olyan lehetőségeket és programokat, amelyek a jövőben fontos tudást és képességeket fejlesztik az iskolai kereteken túl. Az Edisonplatform idén azt célozta meg, hogy minél szélesebb körben térképezze fel a gyerekeket fejlesztőket, hogy minél több szülő találja meg a gyermekének legmegfelelőbb lehetőséget. Nemcsak életkor, helyszín, hanem a fejlesztendő kompetencia és érdeklődési terület alapján is böngészhetnek a szülők.


Az Edison100-asok amellett, hogy tudást adnak át olyan kulcsfontosságú kompetenciákat fejlesztenek, mint a kritikus gondolkodás, kreativitás, csapatmunka, önbizalom/önismeret. Mindezt innovatív megközelítéssel, sok-sok élményre, játékra, saját felfedezésre, alkotásra építve. A listán nemcsak témakörét, hanem formáját tekintve is egy izgalmas tárlatot mutatunk be, táborok, online applikációk, játékok, versenyek, rendezvények, kurzusok is megtalálhatók.


Indul a közönségszavazás, hogy kiderüljön melyik szervezet a szülők és pedagógusok kedvence!

Az idei Edison100 kezdeményezéseire augusztus 10-én kezdődik a közönségszavazás. Augusztus 29-ig bárki leadhatja a voksát szavazásban partnerünk az nlc.hu oldalán arra a kezdeményezésre, amely a legkedvesebb számukra. A szavazás lezárását követően a legtöbb voksot kapó szervezet megkapja az Edisonplatform közönségdíját. Az Edison100 díjátadóra augusztus 31-én kerül sor, amikor minden kategória legjobbját díjazza a Gondolkodó Kör és a Edisonplatformhoz eddig csatlakozott cégek képviselői.


Menő cégek a gyerekek jövőjéért

Az Edisonplatformhoz eddig 18 menő cég csatlakozott, akik segítik az Edisonplatform tevékenységét. A szervezők menő cégeknek nevezik azokat a vállalati szereplőket, akik anyagi támogatáson túl a személyes elköteleződésükkel is a kezdeményezés mögé álltak: Bodor Péter az Aegontól, Kulczycki Julianna a BP-től, Varga Eszter a Coca-Cola Magyarországtól, Albrecht Ottó Cashline Zrt-től, Kiss-Márton Vidor a Continest-től, Lancz Róbert a Doktor24-től, András Klára az Egis Zrt-től, Gazsi Zoltán az Eisberg-től, Varga Eszter a Pannonhitel Zrt. vezetője, Márton Katalin a Praktiker képviseletében, Nagy György a Sigma Technology-tól, és Friedl Zsuzsanna a Telekomtól. Csatlakozott továbbá az Arm Hungary csapata, Fehér Éva a job.hu-tól, Hosszú Róbert az NI -tól, Fertig Balázs a MOL Nyrt -t képviselője, Sárdi Dániel a Prezi képviseletében, valamint Szigeti Barbara a Tesco-tól.


A Bridge Budapestről

A Bridge Budapest egy magyar vállalkozók által alapított nonprofit szervezet. Az Egyesület célja, hogy olyan üzleti közösséget építsen amely segítségével hozzá tud járulni az értelmes munka világának megteremtéséhez, amelyben a tudás és a teljesítmény is számít, és ahol nem csak néhány cég elkötelezett társadalmi ügyek mellett, hanem ez jelenti a vezetői normát. Egy olyan értékvezérelt üzleti ökoszisztémát épít, amely sosem létezett korábban. Az Edisonplatformon keresztül egy olyan üzleti döntéshozói gondolatformáló közösséget formál, amely összefogja és együttműködésre ösztönzi a gyerekeket fejlesztő, innovatív és tudásalapú szereplőket. A Vállalható Üzleti Kultúráért kezdeményezéssel a cégek transzparens működését ösztönzi és ismeri el, míg a Bridge Business üzleti blogja az értékalapú és hosszú távon elkötelezett, inspiráló üzleti szereplőket emeli ki és mutatja be.


Edisonplatform elérhetőségek:

YouTube: Edisonplatform

63 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page