top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

Erasmus+ projekt: az első partnertalálkozónk


2019. júniusa óta folyik a projektünk lengyel és görög partnerszervezetekkel, egy közös, élmény-alapú, nonformális tanulási módszertan megalkotására, mely a Jelnyelvi Játszótéren használt technikáinkon - is - alapul: a projekt hátterét és céljait itt mutatjuk be bővebben.

Nagy kihívás és izgalmas feladat egy ilyen nagy volumenű projekt vezénylése és szervezése, főleg hogy első alkalommal veszünk részt nemzetközi projektben. Mély víz, kétségtelenül - de szuper érzés ebben a mély vízben rutinos, európai projektek bonyolításában jártas partnerekkel úszni, akiktől óriási segítséget és támogatást kapunk, szakmai és emberi szempontból egyaránt.

Az első személyes találkozót sok-sok online megbeszélés és egyeztetés előzte meg, majd november első hetében a lengyel és görög szervezetek csapatai megérkeztek Budapestre, egy négynapos, intenzív tréninggel egybekötött találkozóra, melynek a szuperkényelmes és szuperszép MagNet Közösségi Ház adott helyszínt. Mi volt a célunk? Elsősorban megismerni egymást és személyesen is megállapodni azokban a keretekben, munkamódszerekben és célkitűzésekben, melyek mentén a projektet működtetni szeretnénk.

Mi a projektünk végső célja? Egy módszertan és képzési anyag létrehozása, melyet felhasználva egy nemzetközi ifjúsági mobilitási programot nyújtunk 2020. szeptember első hetében, melyben a siket és halló fiatalok akadálymentes, szabad formában, integrált és demokratikus közegben tanulnak nonformális módon a jogaikról és lehetőségeikről. Az első találkozáson azt a célt tűztük ki, hogy létrehozzuk a tervezett módszertan és képzési anyag első 15 gyakorlatát.

A találkozót előkészítő szakaszban a Jel Alapítvány által használt játékokkal kezdtük a közös munkát. Előzetesen kiválasztottunk 20 gyakorlatot, elemeztük őket, hogy mik azok a főbb pontok, melyek mentén adaptálnunk kell őket (nyelvi akadály / hallás hiánya / egyéb hozzáférhetőségi probléma; tolmácsolható / nem tolmácsolható; korcsoport; intergrált / szegregált csoport; tréner és co-tréner szerepe, stb.). A játékokat bemutattuk, közösen kipróbáltuk, majd a többnyelvű, több-hallásállapotú team tagjai véleményeztek, ezek mentén formáltuk a gyakorlatokat, a fenti szempontok alapján, majd közösen elemeztük és táblázatba foglaltuk, hogy milyen kompetenciák fejlesztését teszi lehetővé az adott gyakorlat. Ez a folyamat intenzív, aktív, élményteli közös munkában történt meg. Végeredményként 18 nonformális játékkal / gyakorlattal sikerült foglalkoznunk a meeting alatt és olyan formában rögzíteni őket, hogy kipróbálhatók, tesztelhetők legyenek a szervezetek országaiban, fiatal résztvevőkkel.

A találkozó nagyon jó hangulatban zajlott, ezt megalapozta, hogy már az előkészítő szakaszban nagyon jól tudtunk együttműködni, ez igaz az új partnerünkre is, akik már tapasztaltak Erasmus+ programok lebonyolításában. Az első nap kellett megugranunk azt a kihívást, hogy a résztvevők többnyelvűek és különböző hallásállapotúak, miközben a program maga is angolul zajlik, ami idegen nyelv minden résztvevő számára. Ebben a résztvevő és külső jelnyelvi tolmácsok segítettek, akik a beszélt angolt fordították a hallássérült résztvevőknek magyar, görög és lengyel jelnyelvre, így a találkozó teljes időtartama alatt egy időben 3 tolmács dolgozott. A különböző nemzetiségű siket résztvevők egymás közt a nemzetközi jelnyelvet használták. Ez a nyelvi sokszínűség és az akadálymentesítésre való állandó törekvés nagyon izgalmas és nyitott légkört eredményezett az első pillanattól fogva. A partnerek jártasak a fiatalokkal történő munka és a nonformális edukáció világában, így nem volt szükség hosszú egyeztetésre, hamar összeállt a közös munkanyelv és módszer, amivel nagyon hatékonyan tudtunk dolgozni, a rendkívül sok szem előtt tartandó szempont és igény ellenére. Gyorsan és aktívan folyt a közös szakmai munka, ezt a közös értékelésnél mindenki kiemelte.

Izgatottan várjuk a következő találkozót, 2020. februárjában Varsóban, ahol a PZG OPOLE lengyel partnerünk nonformális módszertanát adaptáljuk! :)


Kapcsolódó tartalmak:


27 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page