top of page
Szerző képeKatya Tempfli

Folytatódik az országjáró program: Veszprém megyei iskolákban járt az Utazó Jelnyelvi Játszótér

Már nekünk is a könyökünkön jön ki, de mégis, újra kénytelenek vagyunk leírni, hogy a covid hatására milyen sok projektünk „ragadt be” és vált akár évekre megvalósíthatatlanná: ezek egyike az Utazó Jelnyelvi Játszótér, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával megvalósuló országjáró tudatosító-érzékenyítő program iskolások számára, melyet 2020-ban szerettünk volna lebonyolítani. A karantén időszaka alatt online formában sikerült is eljutnunk iskolákhoz, de egészen 2021 végéig kellett várnunk, hogy az élő iskolai alkalmakat újból el tudjuk kezdeni. Mivel alapítványunk vezetője Veszprém megyébe költözött, így tevékenységünk jelentős részét is

áthelyeztük erre a környékre – budapesti trénereink és munkatársaink pedig természetesen ugyanott folytatják a munkájukat, ahol eddig, pl. a fővárosi Dr. Török Béla EGYMI és Kollégiumban, ahol nagyothalló gyerekek számára működtetjük a JELEVEN Tanodát.


De hogy néz ki egy országjáró program? Kidolgoztunk egy 2-3-4-5 tanórában működtethető bemutató tréning alkalmat, ahol a halló iskolások bepillanthatnak a jelnyelv és a siketek világába, tanulhatnak jeleket siket oktatótól és kedvet kaphatnak a jelnyelv további tanulásához is. Ezt a programot visszük olyan iskolákba országszerte, ahol nyitottak ránk, és jellemzően 3-4-5 osztály számára tudjuk egy nap alatt nyújtani a játékos, élmény-alapú tréninget.


A nonformális gyakorlatokkal teli, játékos tréning alkalmakat tartottuk már minden korosztályban, óvodástól egyetemistáig; ezúttal az általános és középiskolásokat céloztuk meg. A tudatosító-érzékenyítő alkalmak célja és felépítése minden esetben hasonló, az alkalmazott gyakorlatok és a komplexitás mértéke tér el korosztályonként, amire az előzetes felkészülés során kell figyelnünk.


A 2021-ben újrakezdett projektben több intézménybe is ellátogattunk. Márciusban két helyen is voltunk: Balatonalmádiban fogadott minket a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium, Badacsonytomajban pedig a Tatay Sándor Általános Iskola.



Az érzékenyítő órákon az alábbi témakörök mentén haladunk:

  • Beszélgetés a fogalmakról: siket, hallássérült, nagyothalló, jelnyelv.

  • Van siket/HS ismerősük a tanulóknak?

  • Jelnyelvvel kapcsolatos élményeik vannak?

  • Mi a jelnyelv? Miben más, mint a hangzó nyelv? Hogyan épül fel? Mimika szerepe?

  • Miben más egy siket ember élete, mint egy hallóé?

  • Fontos elemek a jelkommunikációban. Névjel, attribútum, proform fogalma. Vizualitás, mimika, testbeszéd, jel és jelölő kapcsolata.

  • Hogyan lehet szólni egy siket embernek? Kommunikáció siket és halló között

  • Hallók által is használt kézjelek vagy olyan helyzetek, szakmák összegyűjtése, ahol a kommunikáció kézzel történik

  • Szájról olvasás. Megbeszélés: a szájról olvasás szerepe és fontossága a siketek életében

  • Jeltanulás, jelek elmélyítése és együttműködés nonformális, élményalapú gyakorlatok segítségével

Visszatérő élményünk, hogy a gyerekek nagyon nyitottak, érdeklődőek és szívesen működnek együtt a siket trénerrel is. A közös gyakorlatokban képesek megtalálni azt a módot, hogy együtt tudjon játszani siket és halló ember. Ez pedig a hosszú távú elfogadás alapja.


A program forrása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Együttműködési Alap.



83 megtekintés0 hozzászólás

Commentaires


bottom of page