top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

Indulnak a JELEVEN Kurzusok!

2020 egyik legnagyobb izgalommal járó projektje számunkra kétségtelenül a gyerekjelnyelvi próbaképzéseink beindítása. A pilot projektben három fővárosi iskola alsó tagozatos halló tanulói vesznek részt, és tanulnak velünk jelnyelvet 4 hónapon keresztül.


A Jelnyelvi Játszótér és Utazó Jelnyelvi Játszótér által letett alapokon gyerekeknek szóló, innovatív, nonformális jelnyelvtanuló módszertant és tanfolyamot hoztunk létre. A Jeleven Kurzusok a Jelnyelvi Játszótér csoportmunkán, interakción, együttműködésen és játékon alapuló metódusát ötvözik a megszokott tantermi jelnyelvtanfolyamok világával.

A pilot tanfolyamokat célzottan olyan iskolai osztályokba is elvisszük, ahol integráltan tanulnak hallássérült tanulók: 3 korosztályban folytatunk le egy-egy próbaképzést. A projekt eredményeként létrejön egy gyakorlatban is tesztelt, nonformális jelnyelvi képzési módszertan, mely integrált közegben, a hallássérült tanulók bevonásával és aktív közreműködésével működtethető, továbbadható és fejleszthető, elősegítve ezzel a társadalmi beilleszkedést és elfogadást, valamint a jelnyelv széles körben történő terjedését.


A 2017-ben debütáló Jelnyelvi Játszótér a siket gyerekekre koncentrált: elsősorban nekik teremtettük meg a felszabadult játék és az élmény alapú személyiségfejlődés lehetőségét. A következő évben indult Utazó Jelnyelvi Játszótér érzékenyítő programunk a halló gyerekek szemléletét formálta a hallássérültekkel, fogyatékossággal élőkkel kapcsolatban, már a legkisebb kortól. A Játszótéren megalapozott improvizáció és drámapedagógia alapú módszertant az Utazó projektben már jóval szélesebb merítéssel, egy teljesen heterogén célcsoportra is sikeresen kiterjesztettük. A két projektben 40 kötött helyszínes és 40 utazó alkalmat valósítottunk meg.


Mindkét projektben sok visszajelzést kaptunk arról, hogy a gyerekeket érdekli a jelnyelvtanulás, izgalmasnak találják, rendkívül fogékonyak a vizuális ingerekre, a jelnyelvnek arra a tulajdonságára, hogy a jel és a jelölő közötti kapcsolat megragadható, értelmezhető: a dolgokat úgy formálom meg a kezemmel, ahogy azok kinéznek - alapszinten legalábbis. A jelkommunikációban fontos mimika, gesztusok is könnyen elsajátíthatók gyerekkorban. A jelnyelv kiválóan alkalmas rá, hogy nonformális eszközökkel, játszva tanítsuk – a klasszikus tanfolyamok alsó korhatára azonban 14 év. Ezzel pont a legfogékonyabb korosztály marad ki a jelnyelvtanulásból.

Projektünk célja, hogy a letett alapokon gyerekeknek és fiataloknak szóló, innovatív, nonformális jelnyelvtanuló módszertant és kurzusokat hozzunk létre, ami a Jelnyelvi Játszótér csoportmunkán, interakción, együttműködésen és játékon alapuló metódusát ötvözi a megszokott tantermi jelnyelvtanfolyamok világával. A kurzusok kiemelt célja, hogy hallássérült gyerekek is részt vegyenek rajta, egyrészt élőnyelvi mintaként, „native speaker”-ként, másrészt pedig az integrált csoportos játékokban az együttműködés, közös problémamegoldás is tanulható.


Január második felében elindulnak az első gyerekjelnyelv-órák, hihetetlenül várjuk! Természetesen itt is beszámolunk majd mindenről.


A projekt az EMMI - NSZFK (Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ FOF2019 pályázati forrásából valósul meg.

284 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page