top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

OTP Class pályázat: siket és halló gyerekek közös programja lett a nyertes

Az Újbudai Bocskai István Általános Iskola 2023 őszén nyerte el projektjével az OTP Bank Class pályázatának fődíját: egy olyan tervvel vívták ki az 500.000 Ft-os nyereményt, ahol siket és halló diákok közösen vesznek részt egy egész napos kiránduláson - és mindeközben remélhetőleg kommunikálnak is egymással.


Itt kerültünk mi a képbe! Az újbudai iskola diákjai ugyanis nem ismerték a jelnyelvet – még. Megkértek minket, hogy a már sok helyen, éveken át tartó országjáráson jól bizonyított Utazó Jelnyelvi Játszótér Tréningünkkel segítsük a gyerekek felkészülését, hogy a siket kultúra ismeretével és némi jelnyelvi tudással felvértezve vágjanak neki az egész napos programnak a váci Cházár András Többcélú Közoktatási Intézmény diákjaival.


Örömmel vettünk részt az osztály felkészülésében. A már jól bevált, siket-halló tréner párosítás hatékonyan tud működni és természetesen itt is a játékon volt a fókusz. A jelek tanításánál a bemutatkozás és kapcsolatfelvétel volt hangsúlyos, illetve az örök sláger állatok témakör, ami egyrészt mindig nagy teret ad a kreativitásnak, másrészt a kirándulás helyszíne, a vadaspark adja magát ehhez a témához. Tudjuk persze, hogy egy délelőtt alatt nem lehet megtanítani a komplett magyar jelnyelvet, de pozitív, nyitott, a másság iránt befogadó attitűdöt felépíteni igenis lehetséges. A gyerekek nagy része életében először találkozott siket emberrel Imola személyében, és nem riadtak vissza a provokatívabb kérdésekől sem. Ami a kiváncsiság és az érdeklődés bizonyítéka, örültünk is neki! Megtanulták, hogy hogyan tudják mindkét fél számára biztonságosan és körültekinteőn elindítani a kommunikációt – s ha kifogynak a jelekből, ott a papír, a ceruza, a telefon. A kommunikációnak néha csak elindulnia nehéz!


Köszönjük a lehetőséget, hogy részt vehettünk ebben a pozitív és iránymutató projektben!14 megtekintés0 hozzászólás

Comentarios


bottom of page