top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

Elnyertük az Invitech InnoMax díjat!

Az idén 10. alkalommal adták az Invitech InnoMax Nonpofit Díjakat. Ez idő alatt számos civil szervezet partnere volt az Invitech a digitalizációra építő, innovatív projektötleteik megvalósításában. A nonprofit szervezetek részére meghirdetett innovációs pályázaton önkéntes tűzoltókat segítő riasztórendszer, internetes jelnyelvoktatási program, hátrányos helyzetű gyermekeknek készített online oktató társasjáték, vagy éppen akadálymentesített digitális vizsgáztató felület is volt a díjazottak között. Habár az átadóünnepség a koronavírus-járvány következtében most csak az online térben valósulhatott meg, ez is rávilágított, hogy a civil szférában tevékenykedő szervezetek számára is kiemelten fontos az infokommunikációs megoldások alkalmazása.


Az Invitech Magyarország egyik vezető telekommunikációs és infrastruktúra megoldásszállítója, amely több mint 6000 vállalati és nagykereskedelmi ügyfelének nyújtja menedzselt infokommunikációs szolgáltatásait. Portfóliójába szélessávú üzleti internet, adatközponti és felhő megoldások, valamint hang- és IT-szolgáltatások egyaránt beletartoznak.



És hogy mi mivel pályáztunk, mire nyertük el ezt a csodálatos díjat és a vele járó 500.000 Ft-ot? Az online jelnyelvoktató platformunk fejlesztésére. A magyar jelnyelv 10 éve hivatalos, az Alaptörvényben is védett nyelv Magyarországon, a siket kultúra hordozója, közel 10.000 ember anyanyelve, s további 20.000 aktív használóval bír a hallássérültek és tolmácsok körében. Mégis kevés a jelnyelvi tanfolyam: fővárosi fókuszú, helyhez s időhöz kötött, csoportos tantermi képzés a jellemző. Ezen változtatunk most! Elindítjuk az első hazai online jelnyelvi kurzusokat, ahol helytől, időtől függetlenül, modern és innovatív módszertannal, egyéni igényekre szabva tanítjuk ezt a különleges nyelvet. Projektünk két csoportot céloz meg: egyrészről azoknak a halló embereknek nyújtunk egy innovatív és modern eszközt, akiknek az eddig elérhető jelnyelvoktató módszerek nem váltak be vagy nem voltak elérhetők. Másrészről, a jelnyelv szélesebb körben való megismerése, a halló társadalom jelnyelv-ismeretének és fogyatékossággal kapcsolatos tudatosságának növelése a teljes hallássérült közösség számára jár pozitív változással, hozzáférésük és megítélésük javul, a társadalmi befogadás erősödik. S nem utolsósorban, szervezetünk számára a projekt egy induló társadalmi vállalkozás kezdő lépése, egy olyan szolgáltatás megalapozása, mely a későbbiekben értékesíthető, s az alapítvány működésének fenntartásában is fontos támasz lesz. Egy olyan online platform szerepel a víziónkban, mely bizonyos szintig ingyenesen elérhető nyelvoktatási tartalmakat, komolyabb tanulási szándékkal érkező userek számára pedig különféle tanulási és fizetési konstrukciókat kínál. A létrejövő honlap közösségi felületként is funkcionál: információk, hírek, érdekességek a jelnyelvről és a siket kultúra világából, a fogyatékosság és a siketség pozitív bemutatása, egy virtuális közösségben.


Jeleven gyerekjelnyelvi projektünk anyagait már elkezdtük digitalizálni, ezeket meg tudod nézni itt: https://www.jelnyelvonline.org/jeleven.



Egyéb forrás:

153 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page