top of page
  • Katja Kool

Indul az őszi évad: elstartolt a Jelnyelvi Játszótér és a Kimenő Szülőklub


Hosszú volt a nyár - nagyon vártuk már, hogy a júniusi JELEVEN Tábor után újra játszhassunk és jelelhessünk a megszokott csapattal és - remélhetőleg - sok új jelelni vágyó gyerekkel.

A vágyunk teljesült, hiszen október 5-én szombaton csaknem 30 gyerek energiája akarta felrobbantani az Itt és Most Közösségi teret, ahol idén ősztől tartjuk a Játszótér alkalmakat. Az új helyszín csak egy a változások sorából. Hosszabb játékidővel, új játékokkal, nyugiszobával vártuk a gyerekeket, és ami a legfontosabb - a szülőket sem hagytuk elfoglaltság nélkül. Az NFSZK - Nemzeti Fogyatékosságügyi és Szociálpolitikai Központ - leánykori nevén FSZK Nonprofit Kft. - támogatásából, a SZÜLŐ 2019 pályázat keretein belül valósítjuk meg ebben az idényben a Kimenő Szülőklubot, ahol a szülők számára nyújtunk érdekes, hasznos, pihentető vagy éppen szakmai jellegű programot - miközben szemük fénye a Jelnyelvi Játszótéren tombol.

A Kimenő SzülőKlub egy olyan állandó, rendszeresen ismétlődő klubalkalom, ahol a hallássérülésben érintett szülők, családok, a Jel Alapítvány által 3 alkalommal szervezett Hallássérült mentorszülők képzésén végzett mentorok és mentoráltak, érintettek és érdeklődők személyesen is találkozhatnak: szabadidős és szakmai program egyben, ahol különféle, a hallássérülést érintő témákban hallhatnak kurrens és aktuális tudományos előadásokat, ahová meghívást kaphatnak a hallássérülteket ellátó intézményrendszer és a szakmai hálózat szereplői. Ahol személyesen találkozhatnak az érintett családok, ahol tovább fejlődhet az az aktív és érdekelt közösség, ami már korábban megszületett, a Jel Alapítvány képzésein és a Jelnyelvi Játszótéren. Tudásátadás és közösségi program egyben, a Jelnyelvi Játszótér alkalmak mentén, 10 alkalmas, havi egyszeri egész délelőttös programsorozat az egész család számára, 10 hónapon át.

Célunk, hogy a már meglévő erőforrásainkat, azaz az aktív mentorszülőket, a közösen megalapozott tudásunkat (pl. a hallássérült gyermek életútjának modelljét) és a szakemberekből álló szélesebb csapat által nyújtott lehetőségeket, szolgáltatásokat ismertté és elérhetővé tegyük az érintett családok számára, egy rendszeres, 10 alkalomból álló, közösségépítő eseménysorozaton keresztül – ahol akár a később tervezett mentorszülői képzések potenciális jelentkezőit is elérhetjük. Helyet és alkalmat szeretnénk nyújtani, ahol találkozhatnak a hallássérülésben érintett családok és megoszthatják tudásukat, tapasztalataikat, érzéseiket és tovább épülhet egy erős, önérdekérvényesítő közösség.

A Szülőklub első alkalmával bepillantást engedtünk a vegyes, siketekből, nagyothallókból, hallókból álló szülői csapat számára az alkalmazott improvizáció és a nonformális tanítás eszközeit, gyakorlatait ötvöző módszerünkbe, amit a Jelnyelvi Játszótéren használunk a gyerekekkel - valljuk azonban, hogy a játék egy olyan dolog, ami nincs életkorhoz kötve, bármely korosztályban működik és élményt hoz magával - kamaszok számára például épp egy szuperizgalmas, integrált közegben működő, tudatosító és érzékenyítő gyakorlati módszertan létrehozásán dolgozunk, nemzetközi csapattal. Részletek hamarosan! ;)

A következő Jelnyelvi Játszótér & Kimenő Szülőklub időpontja november 2-a.


50 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page