top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

Szemléletformáló workshop-sorozat az Open Society Foundation berlini csapatának

2021-22 egyik nagyon izgalmas újdonsága a Jeleven Tanoda lesz, ami egyelőre arra vár, hogy ismét fogadhassanak az iskolák külsős trénereket és mehessünk jelelni, játszani a Hallássérültek Tanintézetében tanuló gyerekekkel.


Mi az a Jeleven Tanoda? Gyorsan összefoglalva: gyerekjelnyelvi oktatás és fejlesztés célzottan a siketiskolában tanuló 5-8 éves gyerekeknek. Nyelvtanulás és kommunikációs fejlesztés egyben, a Jelnyelvi Játszótér alkalmazott improvizáción és drámapedagógián alapuló, nonformális jelnyelvtanuló módszerével, ezzel párhuzamosan módszertanunk specializációja és a specifikus tanodai foglalkozásokra történő szakmai felkészülés.


A Tanoda projekt támogatója az Open Society Foundation, a foglalkozások a "Grassroots and Parents Activism in Education" programon belül valósulnak meg. Az Európában széles körben dolgozó szervezetben a jelnyelv és a siket kultúra viszonylag új elem, a mi projektünk az első ilyen tematikájú támogatott program ezen a területen. Így jött a gondolat, hogy a berlini székhelyű szervezet munkatársainak, egy nemzetközi (de sok magyar dolgozót is a soraiban tudó) csapatnak tartsunk egy bemutatót, magunkról, a jelnyelvről, a munkamódszerünkről. A 2020 decemberében tartott bemutatkozás és játékos jelnyelvtanulás olyan jól sikerült, hogy 2021-re egy háromalkalmas online workshop-sorozatra is felkérést kaptunk.

A bemutatkozó alkalom brossúrája


A távolság és a korlátozások miatt a workshopok online valósultak meg, Zoom-on keresztül, angolul és magyar jelnyelven, ami elsőre nekünk is nagy kihívás volt. A 2019-ben elkezdett Erasmus+ nemzetközi projektünknek hála, a több jelelt és beszélt nyelven egyszerre történő munkában már van tapasztalatunk, online is tartottunk sok-sok megbeszélést görög és lengyel partnereinkkel, de ettől függetlenül, egy komplett interaktív, játékos elemekkel és nonformális technikákkal tűzdelt online workshopot, folyamatos oda-vissza tolmácsolással tetézve, jó alaposan meg kellett terveznünk.


Párhuzamosan zajlott ebben az időben az Országjáró Jeleven érzékenyítő programunk online-ná alakítása is, hiszen a pandémia miatt az iskolai programok sem folyhattak élőben. Volt terünk (játszóterünk...!) tehát gyakorolni, hogy mi működik és mi nem.

Hogyan néz ki egy online workshop? Hogyan lehet azokat a gyakorlatokat, melyek jelentős része a szavak nélküli kommunikáción alapul, áttenni néhány sornyi 3x4-es "kockába"? Minden szemléletformáló alkalom vagy jelnyelvi kurzus elején hangsúlyozzuk a szemkontaktus fontosságát, ha jelnyelvi kommunikációról van szó. Ez képernyőn át is működik, akárcsak a jelnyelv más univerzális elemei, melyek minden nemzet jelnyelvében megvannak. Ide kívánkozik az a fontos részlet, hogy a workshop-sorozatunknak "A jelnyelv természete" címet adtuk - amivel szerettük volna jelezni, hogy itt bizony nem a magyar jelnyelvet fogjuk tanítani - hiszen miért is tanulna mondjuk egy Berlinben élő japán-dominikai származású lány magyar jelnyelvet -, hanem azt a kérdéskört járjuk körbe, ami valószínűleg mindenkiben felmerül, aki játszott már Activity-t vagy aki felteszi a "Minden országban ugyanazt a jelnyelvet beszélik?" kérdést. A válasz a "Nem, de...." - és mi a "DE" után következő részt szerettük volna megmutatni a résztvevőinknek. Univerzális érzelmek kifejezése; a mimika, mint a közlés része, jelentésmódosítója; testi expressziók, testbeszéd; térbeli grammatika; jelelési tér; cselekvésjelek; proform - csak pár fogalom, melyekről a jelnyelvek kapcsán általánosságban lehet beszélni, nem pedig ahhoz kötve, hogy a magyar vagy épp az indonéz jelnyelvről van szó.

És tesszük mindezt játszva, felhasználva azt a tudást is, amit a Grund Színház online improvizációs kurzusain kísérleteztünk ki. A képernyőn keresztül remekül lehet közösen táncolni, koreográfiát gyártani, szobrot építeni a testünkből, képzeletbeli tárgyakat átadni és átvenni, grimaszolni, érzelmeket és állapotokat arccal és testtel kifejezni, majd fokozni - és még ezerféle módon kreatívnak lenni. Mindig öröm, amikor felnőtt, komoly emberek fedezik fel a felszabadult játékban rejlő csodát és engedik bele magukat a játékélmény okozta flow-ba. Meggyőződésünk, hogy az igazi tanulás és felismerés ebben az állapotban történik. A visszajelzések is erről tanúskodnak, meg a képek, ahol mindig, mindenki teli szájjal nevet. Az élményen túl a résztvevők a siketségről, kultúráról, jelnyelvről szóló tudást is hazaviszik - nekünk óriási öröm azt ebben a formában közvetíteni.


A képek rajtuk szereplők engedélyével készültek, a neveket kitakartuk.


Online szemléletformáló workshopjaink megrendelhetők az info@jelalapitvany.hu címen.


.

82 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page