top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

Off-Stage – Improvizáció a színpadon túl

Két nagy szerelmünk van, a jelnyelv és az alkalmazott improvizáció. Az a régi tervünk, hogy összeboronáljuk ezt a két, első hallásra nagyon nem összeillőnek tűnő figurát, bevált, és 2016-ban valami olyan jött létre, amire azóta is elképesztően büszkék vagyunk. A nászból elsőként a Jelnyelvi Játszótér született meg, folyamatosan bővülő, ma már 100 darab fölötti, jelnyelvre és siket használókra adaptált játékot tartalmazó Játéktárral. Ebből virágzott ki nemzetközi, négy országon átívelő Erasmus+ stratégiai partnerségünk, tréningek számos korosztályra és célcsoportra, jelnyelvi gyerektáborok… A JELEVEN kurzusokkal a nonformális edukációt már a tanterembe is integráltuk: itt a Jelnyelvi Játszótér játékait ötvözzük a jelnyelvoktatás klasszikusabb módszereivel, s tanítunk halló gyerekeket jelelni, iskolaidőben, integráltan tanuló hallássérült osztálytársaik hathatós segítségével, egy gazdag online jelnyelvi tananyaggal megtámogatva. Az online térben is jelen vagyunk, tréningezünk és workshopokat tartunk, ahol az impró elemek szintén jelentős szerepet kapnak.


A Grund Színház egy olyan eseményt szervezett, ahol az alkalmazott improvizációt oktatási vagy fejlesztő metódusként használó szervezetek, csapatok mutatkoztak be. Mi is köztük voltunk: olvassátok az eseményről készített beszámolót!

Fotó: Csobay Bence


Az alkalmazott improvizáció eszközként vagy munkamódszerként széles körben alkalmazható, termékeny, rugalmas és szabadon formálható interdiszciplína. Eszköze a közösségépítésnek, oktatásnak, felzárkóztatásnak, személyiségfejlesztésnek, terápiás folyamatnak, szórakoztatásnak, vagy lehet a műalkotói folyamat szerves része. Az Off-stage ImproTalks eseményén a Grund Színház szervezésében hat kreatív műhely és alkotó mutatta meg a saját szakmája vagy tevékenysége során alkalmazott improvizációs technikák sajátságait, izgalmas és újító mesterségeket, metódusokat villantva fel. Mindannyian foglalkoznak színpadi improvizációval, amit a más szakterületen megszerzett gyakorlatukkal ötvözve születtek meg azok a figyelemfelkeltő kezdeményezések és ötletek, melyekbe most a közönség is beleláthatott.


Fókuszban az oktatás


A pécsi ImproVokál Társulatot Hosszú Norbert mutatta be, a társulat évtizedes imprós múltra lehet büszke. A gólyatáboroztató felsőévesek felkészítésével megalapozott jó kapcsolat a Pécsi Tudományegyetemmel a külföldi cserediákok welcome-tréningelésével folytatódott, s ma már az egyetemen tanító fiatal oktatóknak is kínálnak kurzusokat. Az improvizációs játékok, gyakorlatok célja a közösségépítés, az újonnan érkezett hallgatók integrálása, befogadása; az együttműködés és a közös nyelv kialakítása kreativitással, spontaneitással – ami az egyetemen töltött évekhez biztos és jó alap.


Az improvizáció lehet nonformális tanulási módszer is, a tananyag elsajátításának szórakoztató és hatékony eszköze. Lucie Vokrouhliková a Grund Színház tagja, a Cseh Centrumban tanított magyaroknak cseh nyelvet, a klasszikus nyelvtanítási metódusokat nonformális, élményteli technikákkal ötvözve, ami valóban sokkal szórakoztatóbb és emlékezetesebb, mint a magolás vagy a nyelvtani szabályok biflázása.


Fókuszban a sérülékeny csoportok


Lipka Péter a Grund Színház színésze, pszichológusként és trénerként dolgozik fiatalkorú előzetesen fogvatartottakkal, 14 és 18 év közti fiúkkal. Teljesen mások az együttélés szabályai egy ilyen közösségben. A közös nyelv az erőszak; a dominancián alapuló hierarchia határozza meg a közösség tagjainak csoportban elfoglalt helyét. Az alkalmazott improvizációs gyakorlatokból építkező tréningeken a fiatalok szimulált helyzetekben és játékokban rendezhetik le azokat a státuszjátszmákat, melyeket máskülönben a mosdóban, ököllel játszanának le. Ez pedig már egy óriási lépés. Sokan közülük a zárt intézmény falai között találkoznak először olyan tevékenységekkel, mint a rendszeres iskolába járás, a délutáni sportfoglalkozás vagy a csoportos, közös feladatmegoldás. A tréner számára óriási kihívás a fogvatartottakkal dolgozni, sok a kudarc és csekély az elismerés.


A Jel Alapítvány hallássérültek integrációjával és nonformális edukációjával foglalkozik, az improvizációs technikákat számos projektjükben használják: eszköze a jelnyelvtanulásnak, érzékenyítésnek, problémamegoldásnak, segítő jelenlétnek. Aktuális munkájukat Arany Brigitta és Tempfli Kátya mutatta be: ismert imprós gyakorlatokat és technikákat alakítanak „siket-baráttá”, azaz adaptálnak jelnyelvre és vizuális megoldásokra. Ez nem mindig olyan egyszerű: bizonyos, hang-alapú játékok hosszas kísérletezés után sem alakíthatók át. Ilyenkor nincs más megoldás, ki kell találni egy másik gyakorlatot.


Fókuszban a kapcsolat


Az Itt és Most Társulat a Kerületi Önkormányzattal közösen egy izgalmas és egyedülálló projektet működtet – egymástól távoli korosztályokat kapcsolnak össze közös játékban és feladatokban. Bán-Horváth Veronikától tudjuk meg, hogy milyen remekül együtt tud működni a nyugdíjas és a középiskolás korosztály, ha egyáltalán megteremtődik az esély arra, hogy találkozzanak és időt töltsenek együtt, ami egy nagyvárosi közegben egyáltalán nem jellemző. A tréningen szintén az alkalmazott improvizáció módszereit használják fel, a bőkezűség, spontaneitás, együttműködés és csapatmunka alapvetésein építkezve.

Abonyi Dávidtól a Vitakultúra Egyesület projektjéről, a Társadalmi Párbeszéd Színházról hallhattunk. A playback-színház spontán jeleneteket mutat be, melyek a néző, egy központi figura vagy egy másik színész története alapján születnek meg; lehet akár egy terápiás folyamat része, társadalmi érzékenyítés, stigmatizált csoportokkal szembeni előítéletek ledöntésének és a párbeszéd megteremtésének eszköze. A személyes történetek improvizált megjelenítése, továbbgondolása, visszajátszása egymásra hangol, történetet alkot, közösséget teremt.


Az Off-Stage a Visegrad Improvisation Applied (VIA) rendezvénysorozat része, mely 2020-ban is folytatódik.

121 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page