top of page
  • Katja Kool

Mitől jó egy mentorszülő? Szülősegítő szolgáltatásokat működtető szervezetek találkozója az FSZK-nál


Hallássérült mentorszülői képzésünk fő támogatójától, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Nonprofit Kft.-től, azaz az FSZK-tól azt a megtisztelő felkérést kaptuk, hogy a szülősegítő szolgáltatásokat működtető szervezetek találkozóján mi is mutassuk be programunkat, és beszéljünk arról, mitől lesz jó egy mentorszülő.

A válasz nem könnyű! :)

A mentorszülői képzésen hangsúlyt fektetünk a hallássérüléssel, fogyatékossággal kapcsolatos elméleti ismeretekre, a jelenlegi szociális és jogszabályi környezet bemutatására. A gyakorlati tréningen az egyéni és társas kompetenciák (elkötelezettség, helyzetfelismerés, döntésképesség, fejlődésképesség, önfejlesztés, konszenzuskészség, stressztűrő képesség, kapcsolatteremtő-és fenntartó készség, kommunikációs – és interperszonális rugalmasság, tolerancia, empátia, visszacsatolási készség, konszenzuskészség, kompromisszumkészség...) fejlesztése a cél, illetve a mentorálási - kommunikációs gyakorlaton a résztvevők elsajátíthatnak olyan technikákat, melyeken keresztül saját meggyőződéseik, berögzült szokásaik és ítéleteik írhatók felül, a másik személyre történő fókuszált figyelem segítségével. Mindez azonban még mindig nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy valaki jó mentor legyen, és jól tudjon segíteni. Mert nem mindegy, hogyan segítünk.

A jó mentorszülő (aki valójában nem a tökéletes, hanem az "elég jó" mentorszülő) olyan személyiség, aki rendelkezik egy olyan mintával, sémával, ami képesség teszi a fejlődésre, továbblépésre a viszontagságos helyzetek után is. Erőforrásait mozgósítva fejlődik, s a szükségből erényt kovácsolva lel kiuat a helyzetből. Tapasztalatait mentorként így adja át. Az erre való képesség, személyiségbeli összetevő neve reziliencia.

A reziliencia lényegében egy protektív személyiségfaktor, rugalmas ellenálló képesség, lelki edzettség, adaptáció a stresszel szemben. A reziliens egyén traumát, krízist, megpróbáltatást átélve erőforrásait mozgósítja, új képességeket, új kompetenciákat alakít ki, melyek a továbblépésben, boldogulásban, túlélésben segítik. A reziliencia képessége leírható a trauma hatására történő sikeres alkalmazkodással, vagy a veszélyeztetett életkörülmények ellenére történő sikeres adaptációval.

A reziliens személyiség képes a helyzetet felismerni, újraértelmezni, a kudarcnak értelmet adni, felismerni a váratlan lehetőségeket, megtalálni egy teljesen új megoldási módot, rugalmasan gondolkodni, perspektívát váltani, saját hibáit vállalni és abból tanulni (kommunikációs tréningünk jelszavai: „Hibázni jó!” „Újra!”), elfogadni a megváltoztathatatlant.

A mentorszülői tréningen a résztvevők saját történeteivel dolgozunk és kísérletet teszünk a rejtett erőforrások mozgósítására, a szülőkben rejlő reziliens képességek feltárására. A cél nem a "tökéletes mentorrá" válás, hanem az, hogy mindenki a saját élethelyzetében találja meg a továbbadható mintákat, tapasztalatokat.

27 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Commentaires


bottom of page