top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

Befejeződött a JELEVEN gyerekjelnyelvi kurzus a kispesti Waldorf iskolában

A 2021. őszi tanévben két helyszínen tanítottunk jelnyelvet nonformális, élmény alapú módszertanunkkal, egyike volt az intézményeknek a kispesti Waldorf iskola, ahol hatodikos-hetedikes korosztályú csoportokkal dolgoztunk. Oktatói gárdánk is bővült: új jelnyelvi tréner üdvöskénk Jarabik Imola, aki a Sign Language Playground nemzetközi jelnyelvi táborban került intenzív kapcsolatba az alkalmazott improvizáció és jelnyelv alapú csoportos gyakorlatokkal és oktatási módszertannal. Mentora és társa az ős-jeleven tréner, a gyerekek örök kedvence, számos gyakorlat és játék kitalálója, Seres-Kormány Anita. A tolmácsolásért és hangzó nyelvi instrukciókért felelős, elmaradhatatlan tagja a triónak Bihari Brigitta, aki az első, 2019-20 telén induló kurzusok idején csatlakozott a csapathoz.

Így néz ki egy oldal a haladási naplóból


Tíz pénteket töltöttek a lányok a nagylétszámú gyerekcsapatokka. Körülbelül 300 jelet tanítottak 9 témakörben (bemutatkozás, köszönések, család, állatok, színek, számok, sport, foglalkozások, daktil ábécé), a jelnyelv nyelvtanának alapjait és olyan speciális fogalmakat, mint a térbeli nyelvtan, mimika, cselekvésjelek vagy a proform. Ezenfelül rengeteg tudást átadtak a siketek életéről, kultúrájáról, a nyelvi kisebbség vs. fogyatékosság kérdéskörről, a siket sportról, és természetesen magukról, sikeres fiatal nőkről is, ami a legjobb szemléletformálás. A videón Ancsi és Imo mesél a tapasztalataikról és mutatják meg a rajzokat, amiket emlékbe kaptak a diákoktól (Brigi a kamerát tartja, de egy feltartott hüvelykujj erejéig őt is láthatjuk!). Már csak ezekből a csodás rajzokból is tudjuk, hogy a diákok számára is fontos volt ez az együtt töltött tíz alkalom. Nekünk is élmény volt, tanítás és tanulás egyszerre. Köszönjük!


Az ajándékba kapott képek:

És az elégedett trénercsapat:


Érdekelnek a nonformális okatási technikák, siket és halló fiatalokkal dolgozol? Katt ide!


A JELEVEN projekt 2021-ben is tagja az Edison 100 közösségnek - 100 innovatív és jövőbarát kezdeményezés, akik kiemelten tesznek azért, hogy óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit fejlesszék - iskolai kereteken túl.


A program forrásai:

- az Emberi Erőforrások Minisztériuma felkérésére a Schlachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet által meghirdetett Fogyatékos személyek helyi, regionális és országos szervezeteinek szakmai programjainak támogatása 2020 pályázat.


- a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a Nemzeti Együttműködési Alap.
138 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page