top of page
  • Szerző képeKatya Tempfli

Elindult hallássérült mentorszülőket képző programunk


Elindítottuk az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. "Szülősegítő szolgáltatások támogatása" pályázatán nyertes projektünket, a "Hallássérült mentorszülők képzése" programot.

A felnőttképzési engedéllyel rendelkező mentorszülői képzés célja, hogy a hallássérült gyermeket nevelő szülők (akik maguk is lehetnek hallássérültek) megkapják mindazt az információt, ami ehhez a speciális élethelyzettel való megküzdéshez szükséges. A mentorszülők képzésének része a hallássérült gyermekeket nevelő szülők mentálhigiénés megsegítése; közvetlen tanácsadás, útmutatás arra nézve, hogy az érintett családok hová és merre forduljanak segítségért egy új, bizonytalan és tanácstalan helyzetben.

Projektünk egyik fő célja, hogy a jelnyelven történő elsődleges szocializáció, és a jelnyelven történő családi kommunikáció, mint lehetőség, teret nyerjen a hallássérült gyermeket nevelő szülők körében, ugyanakkor legalább ekkora szerepet szánunk a hangzó beszédfejlesztéssel, gyógypedagógiai terápiával kapcsolatos információknak is.

A mentorszülő olyan szülő, aki maga is érintett: maga is hallássérült vagy hallássérült gyermeket nevel; a megélt helyzet kapcsán rendelkezik azokkal a tapasztalatokkal, élményekkel, ismeretekkel, pszichés megküzdési mechanizmusokkal és gyakorlatokkal, melyek nagy segítséget nyújthatnak egy olyan szülő(pár) számára, akik adott esetben életükben először szembesülnek a fogyatékosság tényével gyermekük kapcsán.

Célunk, hogy létrejöjjön egy stabil tudással és saját megélt tapasztalatokkal rendelkező, vegyes mentorszülői csoport, akik igény esetén képesek és hajlandóak közvetlen tanácsadással, útmutatással és lelki segítséggel szolgálni érintett sorstársaiknak.

A képzés ütemezése:

50 óra, 8 alkalommal 6 x 45 percben (+ 2 x 45 perc zárás), szombatonként 8:00 - 13:00 óráig, 2017. március 4. és április 22. között.

Együttműködő szakmai partnereink:

Vakok és Gyengénlátók Közép-Magyarországi Regionális Egyesülete (Látássérült Mentorszülői Hálózat)

Down Alapítvány (Down Sorstársi Segítő Szolgálat)

Drámapedagógiai Társaság

A képzés témái:

Fogyatékossággal kapcsolatos szemléletek és attitűdök

A hallássérülés fogalma, megközelítései

A hallássérülés és a nyelvelsajátítás pszichés összefüggései

Segítő szervezetek és szolgáltatások, intézmények

Családpedagógiai ismeretek

Mentorszülőség

A képzésen való részvétel ingyenes!

Olyan szülők, szülőpárok jelentkezését várjuk, akik hallássérültek, vagy hallássérült gyermeket nevelnek-neveltek és örömmel osztanák meg tapasztalataikat, ismereteiket másokkal is és érdeklődnek a mentorszülőség iránt.

Bővebb információ és jelentkezés: info@jelalapitvany.hu

83 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page